MijnRVO.nl

  • Schapen en geiten melden

    Er is regelgeving voor de identificatie en registratie van bepaalde dieren (I&R). Houdt u schapen of geiten? Dan meldt u de geboorte van uw lammeren in I&R. Dit kan onder Direct regelen op deze pagina. In I&R kunt u meldingen doorgeven, raadplegen, herstellen en bijvoorbeeld de status van een dier opvragen.

Melden en machtigen

Houdt u schapen of geiten? Dan meldt u de geboorte van uw lammeren binnen 6 maanden in I&R. Andere veranderingen in het aantal schapen of geiten meldt u binnen 7 kalenderdagen.

Via Direct regelen komt u in I&R en kunt u meldingen doorgeven, raadplegen, herstellen en bijvoorbeeld de status van een dier opvragen. Voor meldingen zijn gegevens over de locatie (UBN), de ID-code (landcode en levensnummer) van het schaap of de geit en de gebeurtenisdatum nodig.

Houdt u schapen of geiten? Dan meldt u de geboorte van uw lammeren binnen 6 maanden in I&R. Andere veranderingen in het aantal schapen of geiten meldt u binnen 7 kalenderdagen. Via een Voice Response Systeem (VRS) kunt u meldingen telefonisch doorgeven. Het telefoonnummer is 0900–2552004. Als u een melding doet worden gegevens over de locatie (UBN), de ID-code (landcode en levensnummer) van het schaap of de geit en de gebeurtenisdatum gevraagd.

Via het VRS kunt u de geboorte, aanvoer, afvoer en slacht van schapen en geiten doorgeven. Ook kunt u de status van een dier opvragen. Het VRS heeft minder mogelijkheden dan I&R via Direct regelen.

Gebruikersaccount en pincode aanpassen

Voor het inloggen in VRS kunt u de gebruikerscode en het wachtwoord gebruiken dat u van ons heeft gekregen voor inloggen op ons internet. In het VRS heet dit een gebruikersaccount (gebruikerscode) en een pincode (wachtwoord).

In het VRS kunnen alleen maar cijfers worden ingevoerd. Het wachtwoord bestaat uit cijfers en letters. De letters van het wachtwoord moet u daarom eerst omzetten in cijfers. Op een telefoon staat op een toets met een cijfer ook letters. Zo staan bijvoorbeeld bij het cijfer 2 op uw telefoon ook de letters a, b en c. Dit betekent dat de letters a, b en c alle drie met een cijfer 2 kunnen worden omgezet.

Stel, het wachtwoord is JmekB87. U zet de letters ‘J, m, e, k, B' om in cijfers. De pincode wordt daardoor 56352 87.

Houdt u schapen of geiten? Dan meldt u de geboorte van uw lammeren binnen 6 maanden in I&R. Andere veranderingen in het aantal schapen of geiten meldt u binnen 7 kalenderdagen. Veel bedrijfsmanagementsystemen (BMS) die u kunt gebruiken op uw computer, voeren gegevens over schapen en geiten direct door in I&R. Gegevens hoeven daardoor maar een keer ingevoerd te worden. Wij helpen sofwarebedrijven aan informatie om de gegevens uit het BMS in ons systeem te zetten, maar wij controleren dit verder niet.

Het is belangrijk dat u controleert of het BMS de meldingen goed doorgeeft in het I&R-systeem. Als dit niet zo is, vraag dan uw leverancier.

Houdt u schapen of geiten? Dan meldt u de geboorte van uw lammeren binnen 6 maanden in I&R. Andere veranderingen in het aantal schapen of geiten meldt u binnen 7 kalenderdagen. Wilt u dat iemand anders uw I&R-administratie doet? Dat kan heel gemakkelijk in I&R. U kunt iemand anders machtigen, maar een andere schapen- of geitenhouder kan u ook machtigen. U kunt iemand anders machtigen voor het doen van meldingen of het aanvragen van een stallijst of bedrijfsregister.

Ook kunt u machtigen dat Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uw I&R gegevens doorgeeft aan bijvoorbeeld een stamboekorganisatie.

Wilt u een machtiging beëindigen? Vul dan bij de betreffende machtiging een einddatum in. De machtiging is dan per die datum stopgezet. Dit kunt u natuurlijk ook op ieder ander moment doen.
 

Bedrijfsregister en verblijfplaats

U houdt een bedrijfsregister bij en zorgt ervoor dat bij ieder transport een Vervoersdocument voor schapen en geiten (pdf) aanwezig is. Deze regels gelden ook als u een of meer schapen of geiten als hobby houdt. U geeft ook door of de dieren gevaccineerd zijn tegen Q-koorts.

Om meldingen te kunnen doen, moet de verblijfplaats van de dieren geregistreerd zijn. U krijgt dan een uniek bedrijfsnummer (UBN). Dit nummer heeft u bij al uw meldingen nodig.

Controle en herstellen van meldingen

In I&R worden alle meldingen bij de invoer gecontroleerd. Zijn er fouten gevonden dan staan ze direct op de startpagina in het blok Inconsistente meldingen. Er staat ook bij wat u moet doen. Heeft u een melding nog niet gedaan, maar de andere houder wel? Dan staan deze ontbrekende meldingen in het blok Signaleringen. Na een jaar verdwijnen deze meldingen uit dit blok. U kunt ze dan via het scherm ontbrekende meldingen nog wel opvragen en registeren in I&R. Wilt u een notificatie ontvangen als u 1 of meer signaleringen heeft in I&R? Dat kan met de app I&R dieren. U kunt deze app downloaden op de pagina Download onze app.

Heeft u een foute melding gedaan? U kunt deze zelf herstellen in het I&R systeem. Dit kan zolang het dier nog op uw UBN staat. U kunt hier ook onterechte meldingen zelf intrekken.

Stallijst en bedrijfsregister

Als u geregeld meldingen controleert kunt u op tijd fouten herstellen. Bij Bestellen en Machtigen kunt u een bedrijfsregister of stallijst bestellen. Dan heeft u overzicht in uw registratie. Deze producten krijgt u na aanvraag direct op uw scherm of in uw mail. Wilt u het bedrijfsregister of stallijst per post ontvangen dan zijn daar kosten aan verbonden. Hoeveel dit is leest u bij Tarieven en machtigen.

Meer weten over Schapen en geiten melden?

Lees meer over de verschillende soorten meldingen die u doorgeeft in I&R en de bijbehorende tarieven op de informatiepagina Schapen en geiten melden.

Direct regelen

Formulieren openen

Formulieren op mijn.rvo.nl openen in een nieuw venster. Opent een formulier niet als u erop klikt? Controleer dan of uw internet browser een pop-up blocker heeft en het openen van een nieuw venster tegenhoudt. Bekijk de instructievideo pop-up blocker of ga naar onze Helppagina.

App I&R dieren

Voor meer informatie en het downloaden van de app I&R dieren gaat u naar de pagina Download onze app.