MijnRVO.nl

 • Voucher individuele coaching SIB

  Met Starters International Business (SIB) helpt het ministerie van Buitenlandse Zaken bedrijven die de stap willen maken om te exporteren naar buitenlandse markten. SIB biedt u verschillende vouchers. Met een voucher individuele coaching onderzoekt u met een adviseur/coach uw mogelijkheden in het buitenland, en werkt u naar een concreet actieplan.

Over dit onderwerp

Op deze pagina vraagt u een voucher aan voor een individueel coachingstraject ter waarde van € 2.400 (exclusief 21% btw).

Alle informatie over deze regeling en de verschillende soorten vouchers vindt u op onze informatiepagina Starters International Business. U kunt ook direct naar de informatiepagina Coachingvouchers SIB.

Voorwaarden voor deze regeling

 • U bent mkb-ondernemer. Met de mkb-toets kunt u nagaan of uw organisatie geldt als een mkb-onderneming.
 • In het afgelopen jaar bedroeg de export niet meer dan 25 procent van de totale omzet van uw onderneming; of uw onderneming staat niet langer dan drie jaar ingeschreven  bij de Kamer van Koophandel.
 • In totaal mag uw onderneming, of de groep waartoe uw onderneming behoort, in het huidige en de 2 voorgaande belastingjaren maximaal € 200.000 aan de-minimissteun ontvangen.

Voor verschillende sectoren gelden extra voorwaarden:

 • Voor de sector wegvervoer geldt een plafond van € 100.000.
 • Voor de visserijsector geldt een plafond van € 30.000.
 • Voor de landbouwproductiesector geldt een plafond van € 15.000.

Aanvragen

Om een voucher voor een individueel coachingstraject aan te vragen, doorloopt u de volgende stappen:

 1. Neem contact op met een adviseur naar keuze voor een oriënterend gesprek en bepaal of u samen het coachingstraject in wilt gaan. Op RVO.nl vindt u de lijst met SIB-adviseurs (PDF).
 2. Vraag samen met de door u gekozen adviseur een voucher aan bij RVO.nl. Gebruik hiervoor het formulier 'Aanvraag voucher individuele coaching'.
 3. Voeg bij uw aanvraag een Verklaring de-minimissteun. Lees meer over deze verklaring op de pagina Standaardformulieren subsidie.

Aanvraagformulieren

Rechts op deze pagina, onder Formulieren downloaden, vindt u alle documenten die nodig zijn om een aanvraag in te dienen.

Na uw aanvraag

De voucher is 6 maanden geldig en vertegenwoordigt ongeveer 3 tot 5 gesprekken met een coach/adviseur (ongeveer 15 tot 20 advies-uren). Bij het laatste gesprek ondertekent u de voucher en overhandigt deze aan de adviseur. Dit geldt als bewijs van de geleverde dienst.

Met de voucher 'betaalt' u dus de diensten van de adviseur. Het is geen financiële bijdrage voor de uitvoering van eventuele acties na het coachingstraject.

Factuur

U ontvangt van de coach een factuur die er als volgt uitziet:

               
Beschrijving Bedrag
Factuur
Advieskosten € 2.400
Btw 21% € 504
Totaal incl. btw € 2.904
Voldaan via voucher € 2.400
Resteert te betalen € 504

 

De waarde van de voucher is € 2.400. Het te betalen bedrag is de btw. Deze kunt u weer terugvorderen in uw btw-aangifte.

Voucher verzilveren

De adviseur vult het formulier in om de voucher te verzilveren. Dit formulier staat onder Formulieren downloaden rechts op deze pagina (Aanvraag subsidie uitvoerder individuele coaching SIB).