MijnRVO.nl

  • Merken voor schapen en geiten

    Alle schapen en geiten in Nederland moeten geregistreerd zijn. Daarom is er regelgeving voor de identificatie en registratie (I&R). Schapen en geiten hebben twee merken in en veranderingen in de verblijfplaats, het aantal en de verplaatsingen binnen Nederland en van en naar het buitenland worden bijgehouden. Het overdragen, blokkeren en omnummeren van merken en het doorgeven van een verloren merk doet u op deze pagina.

Merken overdragen, omnummeren of blokkeren

U mag merken die u heeft besteld en die op uw naam zijn geregistreerd in I&R, overdragen aan een andere dierhouder. Dit kan voor 1 merk, maar ook voor de volledige voorraad vrije merken. Vrije merken zijn merken die u nog niet heeft gebruikt. U draagt merken over aan een ander via I&R. Als u het merk in het systeem heeft overgedragen kan de nieuwe houder dit direct bij zijn voorraad vrije merken zien.

U mag de oude gele oormerken vervangen door een elektronisch merk. Dit elektronische merk heeft een ander nummer dan het oude geregistreerde merk. Deze nummerwijziging geeft u door in I&R met een Vervangende merkmelding.

Een onbruikbaar merk kunt u niet meer bij een schaap of geit aanbrengen. Het merk staat nog wel als ‘vrij merk' in I&R voor u geregistreerd. U verandert dit door het merk in het systeem te blokkeren met een merkblokkademelding. Op deze manier is het aantal merken in dat u in voorraad heeft weer gelijk aan het aantal merken die voor u zijn geregistreerd.

Merk verloren

Heeft een schaap of geit een merk verloren, dan moet u zo snel mogelijk een vervangend merk aanbrengen. Dit hermerken mag met een nieuwe set uit uw eigen voorraad merken. U meldt dit aan I&R met een vervangend merkmelding. Dit kan ook via de link onder Direct regelen op deze pagina. U kunt ook direct een nieuw merk met hetzelfde nummer bestellen als op het verloren merk. U hoeft dan niets te melden aan I&R.

Verliest een dier dat uit een ander EU-land komt het merk, dan brengt u een merk aan met hetzelfde nummer als op het verloren merk.

Rood tijdelijk oormerk

Het rode oormerk gebruikt u als een schaap of geit 1 van de 2 merken heeft verloren en het weg gaat voor de slacht. Het oormerk is een tijdelijk merk en kan elektronisch of visueel zijn. Met een rood oormerk mogen de dieren wel naar een slachthuis maar niet naar een ander bedrijf of weg voor export. U meldt het gebruik van een tijdelijk merk met een tijdelijk merkmelding aan I&R. Via de link onder Direct regelen op deze pagina komt u in I&R.

Meer weten over Merken voor schapen en geiten?

Op onze informatiepagina Oormerken schapen en geiten leest u meer over soorten oormerken, hoe u merken kunt bestellen, wat de regels zijn bij import en export en het registeren van schapen en geiten in I&R.